Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 17

По розрахунках шкіл для організації харчування школярів їм необхідно додатково виділити з бюджету громади 2 750 тис.грн. Це питання неодноразово виносились на розгляд депутатського корпусу і може бути прийнято виключно депутатами.

Безоплатний повноцінний сніданок отримують в нашій громаді всі діти початкової школи та діти пільгових категорій. Зберегти таку можливість для школярів, які здобувають освіту очно, було одним із завдань освіти, діти, як і раніше, повинні мати можливість поїсти гарячу їжу між уроками. Ремонти харчоблоків, залів їдальні, придбання обладнання, розробка меню та багато інших процесів передують якісній організації цього процесу.

Ключовим моментом в цьому є наявність коштів. Сьогодні 13 шкіл громади мають фінансову самостійність з липня 2022 року, ведуть самостійно свою господарську діяльність, проводять закупівлі, тендер, розрахунки з постачальниками, виплати зарплат, оплату комунальних платежів, затверджують меню та інше. Це вимоги законодавства. Це часом складно для закладів, але це прозоро та ефективно. Але все це в межах виділених їм коштів з бюджету.

З середини літа ми мали ризики, що забезпечення гарячим харчуванням у школах з вересня не розпочнеться. Причина тому – відсутність коштів, оскільки виділені кошти були використані.

У 2023 році – 1796 учнів отримують харчування. І якщо у 2022 році для забезпечення харчування учнів у школах громади було витрачено 1 437 тис.грн (у більшості закладів з початку було організовано дистанційне навчання), то за 5 місяців 2023 року – уже 2 609 тис.грн (майже удвічі більше).

✔️ Вартість харчування у закладах загальної середньої освіти у 2022 році становила 22 грн, рішенням виконавчого комітету у січні 2023 році, враховуючи зростання цін на продукти харчування, було встановлено нову вартість - 27 грн. Рішенням сесії Козятинської міської ради було виділено 3 467 тис. грн для харчування учнів., з початку року профінансовано 2 609 тис. грн. Залишок коштів до кінця року становить 858 тис. грн, з них по закладах станом на серпень:

- Ліцей №1 – 173;

- Ліцей №2 - 78 ;

- Ліцей №3 – 54;

- Опорний ліцей – 115;

- Ліцей №5 – 40;

- Гімназія №6 – 42;

- Ліцей №7 -156;

- Гімназія №9 – 90;

- Махаринецька гімназія - 21;

- Сестринівська гімназія – 36;

- Пиковецька гімназія – 22;

- Флоріанівська гімназія – 17;

- Кордишівська гімназія – 13.

Залишків недостатньо для забезпечення повноцінного харчування в школах, неможливо провести закупівлю продуктів. По розрахунках шкіл необхідно профінансувати ще додатково 2 750 тис.грн. Це рішення приймається виключно депутатами. Забирати кошти в садочках і передавати школам не вирішить питання по суті, ми створимо проблеми в садках. На сьогодні майже половина дітей шкільного віку потребує харчування, для багатьох родин це суттєва підтримка, крім того, якісне збалансоване та раціональне харчування сприяє хорошій розумовій роботі та дає заряд енергії на всі активності впродовж навчального дня.

Якщо хтось має сумніви щодо фактичного використання школами коштів, продуктів, кількості, ви можете це перевірити через програму закупівель Прозорро, зробити запити по школах в управління освіти чи міську раду. При таких залишках коштів неможливо провести закупівлю продуктів і почати харчування. Діти та батьки чекають на поновлення харчування.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України