Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 7

КЗ "Музей історії міста Козятин" урочисто відкрив свої двері для відвідувачів у 2004 р. Наступного року у нас 20-ти літній ювілей. Напередодні цієї події й у перші роки створення нашого історичного закладу доводилось звертатися до мешканців міста, щоб допомогли формувати першу музейну колекцію.

Якось познайомилась з літньою господинею одного із найдавніших будиночків нашого міста Лідією Приходько. Вона розповіла, що є корінною мешканкою міста, зростала в родині залізничника. Ми поцікавились чи немає в родині давніх речей, які найчастіше люди зберігають на горищах.

Лідія Іванівна, мама п'ятьох дітей, сказала що має гарний фетровий з вуалькою капелюшок й винесла його показати. Передати в даний час до музею не готова, бо ця річ пам'ять про її молодість.

І о диво! До музею днями завітали дві рідні сестрички Ольга і Віра. Вони, як дві краплі води схожі одна на одну, тому що є близнюками. Виявляється, їхні дівочі прізвища Приходько, як і тієї літньої жінки на подвір'ї будиночка. Вона їх мама. А ще з'ясувалося, що сестри Віра Кухарчук по чоловікові та Ольга Вольних, мешканка сьогодні Фастова, онучки фотографа - любителя з Козятина Іоана Приходька, автора цікавих світлин зниклих на даний час релігійних споруд міста та інших куточків Козятина, п'єс, поезій, а також брошури, виданої у 1908 р.в Козятинській друкарні "Прогрес" "Новейшее краткое руководство по Фотографии". Про їхнього дідуся в газеті "Ріа - Козятин" була яскрава, розгорнута стаття талановитої журналістки Олени Удвуд. У Фейсбуці, на сайті музейники також розмістили коротеньку інформацію про дану цікаву подію. Мають по двоє дітей і по четверо онуків. Неймовірно, але після знайомства, сестрички вийняли із пакетика фетровий капелюшок - "таблетку" в народі, яку років 20 тому показувала мені їх матуся. Нажаль мами не стало 13 липня 2015 року і пані Віра з панною Ольгою вирішили увіковічити пам'ять про маму, подарувавши музею неймовірну річ - капелющок з вуаллю, який зберегли для нащадків Лідія Іванівна, сестри і родина.

Надзвичайно зворушливо, лагідно, ніжно, чемно жінки спілкуються між собою. Невільно порівнюєш їх з вихованими, висококультурними, освіченими, інтелігентними дідусем Іоаном та бабусею італійського походження Марією Валентою, татком Володимиром Приходько, який працював інженером у кінотеатрі "Мир" і запам'ятався своєю неординарністю, культурою поведінки. При знайомстві з братом панянок Сергієм, який передав до музею ряд писемних речей авторства дідуся, теж звернула увагу на бережливе ставлення одне до одного з дружиною Людмилою. Безсумнівно, це гени предків і рідкість в сьогоденні, це виховання, починаючи, від родини інспектора залізничних доріг, фотографа, батька інженера, яке так благодатно й виразно проглядається в нащадках і спадкоємцях.

Щиро вдячні від імені козятинської громади родині Приходько за щирість сердець, щедроти дарів і за збереження пам'яті поколінь.

Капелюшок в даний час представлено на виставці в музеї "Від приходських училищ до ліцеїв" з нагоди початку нового учбового року, як зразок головного убору післявоєнного періоду. Запрошуємо долучатися до вище згаданого вчинку й інших громадян міста.

Дива від мешканців та гостей міста
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України