Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 4

У КВЦ «Парковий» відбулась презентація державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» для представників мікро та малого підприємництва. Програма створена за ініціативи Президента України та Прем’єр-Міністра України. Ощадбанк вже долучився до цієї програми. Відтепер представникам бізнесу буде легше будувати своє, адже програма покликана сприяти підприємництву та допомагати бізнесменам у розвитку своєї справи.

Прем’єр-Міністр України Олексій Гончарук, який представив програму, зазначив, що на сьогодні інвестори та підприємницька ініціатива є драйверами економічного зростання країни, проте для початку або розвитку власної справи в Україні не вистачає ресурсів. «Доступні кредити 5-7-9%» є поштовхом для розвитку підприємницької ініціативи й спрямовані на те, щоб сприяти розвитку фінансового ринку в Україні, запевнив Прем’єр-Міністр. «“Доступні кредити 5-7-9%” -  перший крок до ери, коли для підприємців ресурси, кредити будуть доступними», - зазначив Олексій Гончарук.

Пріоритетними завданнями програми є допомога мікро та малому бізнесу, а також створення робочих місць в Україні. Відсоткова ставка за кредитами буде залежати від річного обороту клієнта та від кількості новостворених робочих місць . Чим більше їх зможе створити бізнес, тим менше буде процентна ставка за кредитом.

Програма вже працює і Ощадбанк готовий видавати кредити відповідно до неї. Андрій Стецевич, заступник голови правління Ощадбанку, повідомив, що 1200 відділень Ощадбанку вже приймають заявки та консультують клієнтів . Подаватися можна як онлайн, так і офлайн.

ЧИМ КРЕДИТИ 5-7-9% ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД ЗВИЧАЙНОГО КРЕДИТУ?

Головна відмінність – Фонд розвитку підприємництва компенсує частину відсоткової ставки банку. Таким чином, клієнт отримує кредит під 5-7-9% річних. Планується видати 50 тис. позик. Кредити 5-7-9% - це інвестиційні кредити, які надаються на придбання основних засобів – комерційного транспорту, обладнання, будівництва та модернізації комерційної нерухомості (але крім офісів). Головна особливість та перевага програми — спеціальна відсоткова ставка 5, 7, 9 %, яка сплачується клієнтом при відповідності умовам Програми та в залежності від показників бізнесу. Ставку 7 або 9% можна понизити, створюючи робочі місця - кожне робоче місце зменшує її на 0,5%. Ставку можна знизити навіть до 5%, якщо в перший квартал користування кредитом створити 2 та більше  нових робочих місць. Як зазначила міністерка фінансів Оксана Маркарова, це маленькі кредити - від 100 тисяч до 1,5 млн гривень, які будуть додатковою допомогою для справи. Гроші можна витратити виключно на інвестиційні цілі, що допоможуть розвивати ваше підприємство:

-придбання нових та б/в основних засобів (інструменти, технічне обладнання, транспорт тощо);

-модернізація та ремонт наявних основних засобів компанії;

-будівництво, ремонт або реконструкція виробничих приміщень.

 

Кредит надається під заставу, якою також може бути основні засоби, що купуються в кредит. Строк кредитування – від 6 місяців до 5 років.

ХТО МОЖЕ БРАТИ УЧАСТЬ?

Програма розрахована на мікропідприємців та малий бізнес. Ви маєте бути офіційно зареєстрованою юридичною особою або фізичною особою-підприємцем, щоб взяти участь. Бізнес повинен бути зареєстрований та діяти на території України, а також мати до 50 мільйонів гривень річного доходу й до 50 співробітників у штаті. Як зазначила Оксана Маркарова, допомогу можуть отримати ті, хто вже працюють, тобто діючий бізнес, а в майбутньому й ті, хто ще перебувають на стадії ідеї – стартапи, новостворені підприємства, які мають реалістичний та обґрунтований бізнес-план.

Першим клієнтом програми в Ощаді, який отримав кредит, став Євген Пустовіт з Маріуполя, який вже 16 років виробляє та продає побутові, офісні та торгові меблі. Підписання договору на видачу кредиту відбулась у м. Краматорську. На кредитні кошти Євген придбає свердлувальний станок з числовим програмним управлінням, що дозволить йому збільшити обсяг виробництва та винайняти двох працівників, що в свою чергу дає йому змогу зменшити ставку за своїм кредитом до 5% річних.

Отже, якщо ви власник невеликого підприємства – магазину, барбершопу, виробничого бренду тощо – звертайтесь до Ощадбанку, з яким ви зможете взяти участь у програмі «Доступні кредити 5-7-9%».

Заступник голови правління Ощадбанку Андрій Стецевич зазначив, що, звичайно, працюватимуть ризик-системи та низка вимог  і критеріїв. Братимуться до уваги, питання кредитної історії, платоспроможність кандидатів, оцінка бізнес-плану.

ТРИ КРОКИ ДО ДОПОМОГИ

Для того щоб взяти участь у програмі, підприємець має бути готовий пройти три кроки.

  1. Спочатку необхідно ознайомитись з умовами участі  та заповнити заявку на сайті oschadbank.ua/579.
  2. На другому етапі з вами зв’яжуться представники банку й запитають пакет документів для отримання кредиту.
  3. Третій крок – у разі позитивного рішення від банку, підписати договір кредиту та отримати кошти  за зниженою ставкою.

Ми зібрали відповіді на найбільш популярні питання по програмі у короткому відео.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України