Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 8

Плине час блискавично. Ось вже і грудень завершується. Ми з вами в очікуванні циклу дивовижних, чарівних й казкових різдвяно-новорічних свят. За прадавньою традицією прибираємо, оздоблюємо гірляндами вікна домівок і прикрашаємо в оселі красуню ялинку.

Вже традиційно до дивовижних свят музейники міста представлять виставку «Ялинкові прикраси з бабусиної скрині», яка презентує ялинкові іграшки різних періодів й навіть епох. В музейних фондах їх близько 500. Але найцінніших і рідкісних понад 250. Серед них: ватяний казковий персонаж Іван-царевич з жар-птахом у руці приблизно 1930-их років, яку подарувала Тетяна Костюк. Ця іграшка прибула з горища господарів з селі Кухарі на Київщині, де проживали далекі родичі Михайла Грушевського. Дві іграшки воєнних та повоєнних часів, які виготовлялися з металевої стружки, виноград та абрикос ми придбали через інтернет. Дякуємо за картонажні ялинкові прикраси 1940-50-х років, рідкісної форми верхівку на ялинку, з товстого скла велику шишку Лілії Криловій. Ольга Марек з мамою Тетяною подарували європейську з чеського скла, чарівну різдвяну ластівку й ряд інших іграшок радянської доби.

Ми щиро вдячні всім за безліч монтажних іграшок зі стеклярусу та дротиків, які були популярними у 50-60-і роки, - Галині Савченко, Людмилі Левчук, Антоніні Головненко і в тому числі, на жаль, якої вже немає з нами, Аллі Левчук.

У фондах зберігаються скляні іграшки казкових персонажів, серії яких у повному комплекті випускалися у 1950-х-60-х роках, а футбольні м’ячі в період сплеску перемог та популярності футбольної команди «Динамо». Які прекрасні скляні й ватяні грибочки, хатинки під снігом, різноманітні овочі, фрукти, буси зі стеклярусу, прапорці паперові й багато інших див.

Минулого року поступив до фондів ряд старих ватяних іграшок у вигляді оленя, лисички, півня, інших птахів, дідів морозів й снігуроньок. Потребуємо жовтого каченятка з червоним дзьобом і всіх інших іграшок на прищепках.

Очікуємо на вашу допомогу в поповненні колекції новорічних ялинкових прикрас, в тому числі і з радянською символікою. Із задоволенням їх приймемо і демонструватимемо під час виставок.

Долучайтеся до активних збирачів ялинкових прикрас для нашого музею. Загляньте у бабусині скрині на горищах і поділіться сімейними реліквіями з музеєм.

Ласкаво просимо під час новорічних свят до музею з дотриманням усіх карантинних вимог.

 

Лілія Макаревич, директор Музею історії міста Козятин

Долучаймося до поповнення музейної експозиції раритетними ялинковими прикрасами
Долучаймося до поповнення музейної експозиції раритетними ялинковими прикрасами
Долучаймося до поповнення музейної експозиції раритетними ялинковими прикрасами
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України