Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 2
До уваги експортерів сої та кукурудзи до Китайської Народної Республіки!

Експорт рослинної продукції до Китайської Народної Республіки здійснюється відповідно до статті 46 Закону України "Про карантин рослин" та з урахуванням вимог Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту рослинної продукції (ячменю, сої, кукурудзи) з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину КНР.

Наразі фітосанітарні процедури щодо посівів ячменю завершено. Невдовзі розпочинаються обстеження, відповідно до вимог Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту сої та кукурудзи до КНР.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує усім зацікавленим особам, що з метою забезпечення виконання Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту сої та кукурудзи з України до КНР формується Перелік осіб, що планують експорт цих культур до КНР та Перелік місць зберігання, з яких планується експорт сої або кукурудзи до КНР (далі - Переліки).

З метою проведення обстеження посівів сої та кукурудзи або місць зберігання, з яких будуть формуватися експортні партії та отримання актів про результати нагляду, що підтверджують відсутність таких організмів на обстежених площах, особа подає до територіального органу Держпродспоживслужби наступні документи:

  • заяву встановлено зразка;
  • копію документа щодо впровадження інтегрованої системи захисту посівів ячменю, сої, кукурудзи;
  • копію договорів про наміри щодо закупівлі зернової продукції (якщо особа не є власником місця вирощування зернових);
  • документ, що підтверджує внесення плати за обстеження.

Послуги з проведення обстежень є платними та надаються Держпродспоживслужбою України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 р. №1348.

Звертаємо увагу, що обстеження місць вирощування проводяться в такі періоди:

  • сої – від фази цвітіння до фази закінчення формування бобів;
  • кукурудзи – від фази викидання волоті до фази молочної стиглості зерна.

Крім того, необхідно подати заяву на обстеження місць зберігання, з яких планується експорт сої або кукурудзи.

Для включення до Переліку експортерів, які планують експорт сої або кукурудзи особа повинна подати до Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Держпродспоживслужби України (вул. Колоскова, 7, м. Київ, 03138) заяву, зразок якої можна знайти за посиланням.

До заяви додається наступний перелік документів:

  • копії актів про результати нагляду, що підтверджують відсутність карантинних для КНР організмів (територіальний орган Держпродспоживслужби);
  • копію документа щодо впровадження інтегрованої системи захисту посівів сої, кукурудзи;
  • копію договорів про наміри щодо закупівлі зернової продукції (якщо особа не є власником місця вирощування зернових).

Для включення до Переліку місць зберігання, з яких планується експорт сої або кукурудзи, особа подає до Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Держпродспоживслужби України:

  • копії актів про результати нагляду, що підтверджують відсутність карантинних для КНР організмів та наявність системи очистки;
  • копію документа, що підтверджує реєстрацію суб'єкта господарської діяльності, відповідно до статті 27 Закону України "Про карантин рослин".

Заяви встановленого зразка на проведення вищеназваних фітосанітарних процедур необхідно подавати до територіальних органів Держпродспоживслужби за місцем розташування посівів сої або кукурудзи та/або місць їх зберігання. Зразки форм заяв розміщені на вебпорталі ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області за посиланням.

З питань подання та оформлення заяв на проведення фітосанітарних процедур звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області: (0432) 659150, 658670.

 

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України