Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 3

Щороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови, починаючи з 2000 р.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати понад 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

Згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова».

Доречно буде саме сьогодні оприлюднити інформацію, яка стосується видатної української письменниці Лесі Українки.

Нещодавно до музею звернувся наш земляк, історик, пошуковець, краєзнавець, випускник школи №2 Олександр Целецький. Він щедро поділився з нами своїми напрацюваннями з минувшини міста залізничників Козятин. Всі матеріали документально обґрунтовані. Наш земляк опрацював безліч закордонних архівів. На його думку, тривають обговорення з приводу перейменування міського скверу, а ім’я про яке піде мова нижче ім’я гідне увіковічення в Козятині.

І сенсація!

Виявляється, Леся Українка перебувала в нашому місті. Ми знаємо, що на долю цієї видатної українки, випало чимало випробувань, й, зокрема, важка хвороба туберкульоз. В грудні 1898 р. українська письменниця, патріотка, авторка шедевра української літератури, драми – феєрії «Лісова пісня» й інших класичних творів, мала зустрітися в Умані з німецьким лікарем- хірургом Ернстом Бергманом, який на її щастя перебував в Україні. Але лікар вирішив оглянути пацієнтку по дорозі до Умані у містечку Козятині. Після огляду Леся одразу повернулася до Києва. «Починаю збирати відомості про Берлін».- писала вона матері. Під час зустрічі в Козятині з Бергманом Леся Українка домовилась з ним про операцію хворої ноги в його берлінській клініці. (Лист до О.П.Косач матері 29.12.1898.Київ., Твори Т.5 с.250-251).

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач), у шлюбі Косач- Квітка (13 (25) лютого 1871 м. Новоград-Волинський- 19 липня (1 серпня)1913 р. м. Сурамі, нині Грузія) – українська письменниця, перекладачка та культурна діячка. У сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.

Ернст фон Бергманн (нім. Ernst von Bergmann; 4 [16] грудня 1836 - 25 березня 1907) - німецький хірург, основоположник асептики, автор одних з перших класичних та військово-польової хірургії. У різний час обіймав посади професора Дерптського, Вюрцбурзького та Берлінського університетів. Запропонував на підставі досвіду лікарської роботи під час війн нового методу лікування поранень колінних суглобів. Відмовившись від оперативного лікування, наносив ранову пов'язку і накладав гіпс, що значно зменшило летальність у хворих з ураженнями колінних суглобів «Die Behandlung der Schu?wunden des Kniegelenkes im Kriege» (1878). Спільно зі своїм учнем Шиммельбуша вперше, впровадив у світову практику асептику . З 1885 року стали обробляти хірургічний інструментарій за допомогою спеціально створеної парової машини.

Підготувала директор Музею історії міста Лілія Макаревич.

До Міжнародного дня рідної мови
До Міжнародного дня рідної мови
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України