Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 30

Немало власників житлових приміщень нарікають на погану якість комунальних послуг та відсутність будь-якої відповідальності виконавців цих послуг перед споживачами. «Не прибирають територію біля будинків», «не працює ліфт», «брудно у під’їзді», «перегоріли лампи на сходах», «ці комунальники ні за що не відповідають» тощо.

В той же час співвласники не хочуть нічого робити для зміни ситуації – «бо важко і все одно нічого не зміниться…». Хоча під лежачий камінь вода не тече. Це вже зрозуміли у Козятині і за останні декілька років чимало багатоквартирних будинків створили власну автономію – самостійне управління будинком, де живуть.

Станом на березень 2021 року у місті вже є 1 житлово-будівельний кооператив (ЖБК), 111 об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) т 17 будинків обрали форму автономії – управління загальними зборами (УЗЗ). І цей процес продовжується! За лютий, за повідомленням управління ЖКГ міської ради, створено 4 ОСББ та 4 будинки обрали форму управління УЗЗ. Наразі будинків, що не обрали форму управління, залишається 96 (близько 43% усього фонду багатоквартирних будинків Козятина).

 

Можемо констатувати позитивну динаміку стану будівель та прибудинкових територій при створенні ОСББ та УЗЗ, бо співвласники починають відповідати за стан будівлі, виконуються ремонтні роботи, будинки утеплюються, озеленюються прибудинкові території та таким чином покращують і стан нашого міста.

Разом із тим, у Козятині діють Програми, ініційовані та розроблені Козятинською міською радою, завдяки яким покращується комфорт проживання мешканців міста шляхом проведення капітальних ремонтів багатоквартирних житлових будинків, шляхом впровадження енергоефективних заходів в житлових будинках тощо.

 

Днями до Козятина завітала делегація Жмеринської міської ради за перейманням досвіду у створенні автономних управлінь багатоквартирними будинками. Поки що Жмеринка у цій галузі суттєво відстає від Козятина. Судіть самі: усього у Жмеринці багатоквартирних будинків 217 і з них лише 37 створили ОСББ та є 7 ЖБК, інші ж 173 (майже 80% усіх багатоквартирних будинків Жмеринки) продовжують обслуговуватися комунальними міськими підприємствами і мешканці категорично проти будинкової автономії.

Як агітувати за створення ОСББ чи УЗЗ, які стимулюючі Програми чи пільги треба розробити міській раді? За відповідями і приїхали представники управління ЖКГ Жмеринської міської ради та міського комунального підприємства на зустріч із Козятинським міським головою Тетяною Єрмолаєвою.

 

Тетяні Миколаївні справді є чим пишатися у цій царині, адже має багаторічний досвід, який отримала на посаді голови ОСББ та під час активної допомоги своїм колегам-головам інших міських об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Разом із тим, ще у грудні 2020 року міська рада 8 скликання за ініціативи міського голови Тетяни Єрмолаєвої схвалила три Програми підтримки ОСББ. Саме про них і йшла в основному мова із гостями зі Жмеринки (про діючі Програми можна буде почитати у наступному пості).

Разом із тим говорили і про різноманітні нюанси та проблемні питання, що виникають при управлінні будинком співвласниками. Жмеринчани питали про величину квартплати, про оформлення техперсоналу, про ремонти ліфтів, утеплення, реконструкцію дахів, доцільність загальнобудинкових лічильників, про централізоване та системне інформування усіх голів ОСББ щодо новинок та цікавих державних пропозицій тощо.

 

Загалом, зустріч із гостями зі Жмеринки пройшла результативно. Висновком та підсумком стали взаємні запевнення підтримувати дружні і конструктивні зв’язки на рівні міських рад.

До Козятина – за досвідом приїжджали зі Жмеринки
До Козятина – за досвідом приїжджали зі Жмеринки
До Козятина – за досвідом приїжджали зі Жмеринки
До Козятина – за досвідом приїжджали зі Жмеринки
До Козятина – за досвідом приїжджали зі Жмеринки
До Козятина – за досвідом приїжджали зі Жмеринки
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України