Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 344

В діагностичному відділенні КП «Козятинська ЦРЛ» Козятинської міської ради в 2021 році встановлений комп’ютерний томограф Supria32, який дає можливість виконувати дослідження в 32 розрізах. За період з початку роботи КТ (з 23.09.2021 р.) на даному апараті пройшли обстеження 183 пацієнта. В рентгенологічній службі лікарні працює 4 лікарі та 6 рентген-лаборантів. Ще 2 лікарі-інтерни проходять підготовку.

Щоб ясно розуміти яка різниця між МРТ і КТ, потрібно перш за все розібратися, що є принципом дії сканування в кожному з видів томографії. Комп'ютерна томографія використовує рентгенівське випромінювання. В ході обстеження сканер обертається навколо людського тіла, роблячи знімки під різними кутами з різних точок. Після чого зображення обробляються на комп'ютері і в результаті виходить тривимірне зображення органу що діагностується. Магнітно-резонансна томографія також заснована на принципі отримання даних і моделюванні на їх основі об'ємного зображення. Однак для отримання даних використовується сильне магнітне поле, під дією якого атоми водню людського організму шикуються у напрямку магнітного поля. Перпендикулярно магнітному полю апаратом-томографом надсилаються електромагнітні імпульси, на які резонують атоми, які мають таку ж частоту коливань. Резонанс вловлюється апаратурою, сигнали обробляються і виходить тривимірне зображення.

Для кожного виду діагностики існують свої показання (також, як і протипоказання) і у кожного з методів дослідження свої можливості, обумовлені застосуванням різних видів випромінювання. Безумовно, перед вибором обстеження необхідно проконсультуватися з лікарем, який призначить найбільш оптимальний при певній хворобі метод діагностики.

КТ призначається для вивчення пошкодження кісток основи черепа, скроневих кісток, навколоносових пазух, ураження лицьового скелета, щелеп, зубів, виявлення аневризми, атеросклеротичних уражень судин. Дуже інформативна КТ для виявлення захворювань і патологій грудної порожнини (пневмонія, туберкульоз і т.д.), дослідження порожнистих органів (шлунок, кишечник і т.д.), діагностики уражень і недуг суглобів і кісток, при захворюваннях хребта (сколіоз, вторинне ураження кісток і т.п.). Таким чином, комп'ютерна томографія є універсальним методом вивчення організму. Однак, для дослідження м'яких тканин, суглобів, судин більш інформативним способом діагностики все ж є магнітно-резонансна томографія.

Зазвичай МРТ призначається для виявлення пухлин і новоутворень в м'яких тканинах, обстеження внутрішньочерепних нервів, гіпофіза, патології оболонок головного і спинного мозку, уражень тканин спинного і головного мозку, дослідження зв'язок, суглобових поверхонь, м'яких тканин. Незамінна МРТ-діагностика для виявлення інсультів в перші години, при запаленнях або метаболічних змін мозкової тканини, а також хворих на розсіяний склероз. Велике значення МРТ має для діагностики захворювань передміхурової залози, матки, прямої кишки, сечового міхура, онкологічних захворювань: визначення стадії розвитку, локалізації, взаємодії з сусідніми структурами.

За часом процедура МРТ займає 20-30 хвилин, чим відрізняється від томографії комп'ютерної - КТ зазвичай займає 10-15 хвилин. Незважаючи на відмінності, переваги і недоліки, обидва методи дослідження дають максимально повну «картину» стану органів і систем людського організму. У деяких випадках більше інформації дасть МРТ, яка краще візуалізує м'які тканини (м'язи, нерви, мозок, судини та ін.), а КТ дасть точну і детальну картину при проблемах з кістковою тканиною (травми, переломи), а також при захворюваннях легенів. Питання про ефективність того чи іншого методу дослідження вирішується лікарем.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України