Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 4

Пошкодження ворогом енергосистеми України змушує українців подовгу залишатися без світла та подекуди, й газу.

Це суттєво ускладнює процес приготування їжі. Однак, харчуватися повноцінно та збалансовано можна і коли залишилися без звичних джерел енергії.

У ЦГЗ радять скласти приблизний план харчування на кожен день в умовах відсутності світла та газу протягом тривалого часу.

У ЦГЗ МОЗ України радять скористатися «тарілкою здорового харчування», яку умовно потрібно поділити на дві частини: першу заповнити овочами, а другу ще розділити навпіл та покласти порівну білків та вуглеводів. Що має бути у "тарілці харчування":

Жири

-Консервовані горіхи, насіння. Можна використовувати вершки та твердий сир.

Білки

Поповнити їх склад в організмі допоможуть рибні та м'ясні консерви – вони не вимагають особливих умов зберігання. Гарним джерелом білків є й кисломолочна продукція – можна приготувати сирники або сирну запіканку, які нормально смакують охолодженими та можуть зберігатися день-два без холодильника.

Вуглеводи

-Цільнозерновий хліб та хлібці. Зокрема, аби хліб довго зберігався, його можна заморозити. А з того хліба, який починає черствіти, можна зробити сухарики.

Клітковина

Її концентрація висока в овочах, фруктах, сухофруктах. Гарним джерелом клітковини будуть квашені продукти: капуста, огірки, томати, сливи та яблука. А на мариновані не налягайте, бо зазвичай вони містять оцет та цукор у складі, які часто та у великій кількості не бажано вживати.

Варто зробити запаси питної води та оновлювати їх кожні 10 днів, щоб рідина була свіжою. У пригоді будуть і овочеві соки – морквяний та томатний, але важливо, щоб у складі останнього не було солі.

Охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.

Ось поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання

-Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.

-Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.

-Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.

-Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її.

-Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

-Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.

-Викиньте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

-Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

Джерело: Центр громадського здоров’я України

Більше інформації ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України