Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 3
Боротьба з «тіньовою економікою» має стати загальною для всіх гілок влади та громадян

Пошук джерел наповнення бюджету та збільшення доходів - це одна із функцій громад, які прагнуть до саморозвитку. Основне наповнення бюджетів складають саме податкові надходження. Одним із таких є акцизний податок. Війна внесла свої корективи в економічну ситуацію в Україні в цілому та у нашому регіоні.

Зокрема, загострилась актуальність питання ухилення від оподаткування при реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизною групою товарів. Обов'язок для суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) формувати та видавати споживачам розрахунковий документ встановленої законодавством форми. При цьому хочемо наголосити, що саме проведення розрахунків через РРО (ПРРО) забезпечує отримання територіальними громадами (далі - ТГ) акцизного податку.

Акцизний податок зараховується до бюджетів місцевого самоврядування відповідно до часток, що визначаються щомісячно, як співвідношення вартості реалізованих платниками роздрібної торгівлі підакцизних товарів на відповідній території за звітний місяць до загальної вартості реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі за звітний місяць в цілому по Україні.

Податківці в межах своїх функціональних обов’язків роблять все можливе, щоби платники були поінформованими про свої обов’язки та чітко дотримувалися законодавчих вимог. Разом з тим, до контролю за роботою суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю підакцизною групою товарів, слід долучитися і органам влади на місцях, і  безпосередньо жителям таких громад. Варто всім об’єднати свої зусилля, щоби сприяти максимальному забезпеченню надходжень до місцевих бюджетів.

Лише спільний загальний контроль допоможе платникам бути чесним перед своєю громадою!

В разі відмови продавця видати фіскальний чек кожен споживач може повідомити про це контролюючий орган. Зокрема, через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram.

Отриману інформацію про можливі порушення законодавства працівники податкової служби обов'язково перевірять та у випадку підтвердження наданої інформації до платника будуть вжиті відповідні заходи реагування.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України