Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 187

Два роки тому рішенням 27 сесії міської ради 7 скликання від 1 червня 2018 року № 1065-VІІ заборонено продаж алкогольних напоїв від 22:00 до 8:00 години. Це рішення чинне і до сьогодні. Заборона стосується пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових. Їх уночі більше не можна придбати в магазинах, але можна в кафе, барах, ресторанах тощо.

Вказаним рішенням контролюючим органам рекомендується вживати всі передбачені законодавством України заходи до суб'єктів господарювання міста Козятин, які порушують встановлену цим рішенням заборону, аж до звернення до відповідного органу ліцензування з рекомендацією щодо позбавлення ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

 

Нагадаємо, у березні 2018 Верховна Рада України дозволила місцевим органам самоврядування забороняти продавати алкоголь у певний час доби. При чому сільські, селищні й міські ради можуть обмежувати продаж не лише в сільмагах і кіосках, а й у місцевих «наливайках». За порушення доведеться сплатити штраф від 510 до 1,7 тисячі гривень.

Відтоді заборону на нічний продаж спиртного від 22:00 до ранку вже запровадили майже в усіх обласних центрах та й у багатьох містах і містечках України.

 

Для довідки.

Подібна нічна заборона діє і у світі.

Найсуворіші обмеження діють в арабських країнах, зокрема, в Саудівській Аравії. Ідеться не лише про купівлю-продаж спиртного, а й про повну законодавчу заборону виробництва, імпорту та вживання.

Суворо регулюється продаж алкоголю і в Скандинавських країнах: там у будь-який час торгівля алкоголем дозволена виключно в роздріб і тільки в державних мережах.

У США та у Канаді «комендантська година» щодо продажу алкоголю різниться від штату до штату і теж стосується дозволу реалізації лише у локальних державних «алкомережах».

На півдні Європи теж діють обмеження, навіть попри те, що в регіоні розвинуто виноробство. У Португалії кількість споживання алкоголю на душу населення — одна з найбільших в Європі. Але там крамниці, що продають алкоголь, відкриті лише по буднях — з 9:00 до 19:00 із двогодинною перервою. В Іспанії найсуворіші умови для продажу алкоголю — в Каталонії. Там від 2009 року — вето на будь-яку рекламу спритних напоїв. У деяких регіонах в Іспанії практикують так звані «щасливі години», коли в місцевих «наливайках» можна скуштувати безкоштовного алкоголю. Однак не в Каталонії: за таке власнику доведеться сплатити штраф — від 6 до 600 тисяч євро.

У Латвії й Литві продавати алкоголь у роздріб заборонено від 22:00 до ранку, а на вихідних — з 15:00 до 10:00.

Німеччина, Франція та Бразилія забороняють продавати алкоголь вночі на всіх автозаправках.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України