Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 13

Головний санітарний лікар дослухався до батьків та врахував пропозиції освітнього омбудсмена!

У березні освітній омбудсмен звернувся до головного Державного санітарного лікаря із пропозиціями внести певні зміни щодо організації освітнього процесу під час пандемії.

Зокрема, у листі до МОЗ освітній омбудсмен пропонував дозволити батькам (за умови дотримання правил безпеки) відвідувати заклади освіти, що раніше було заборонено постановою Головного санітарного лікаря №50 від 22 серпня 2020 року.

Було запропоноване таке формулювання:

“Вхід та перебування в закладі освіти інших учасників освітнього процесу, зокрема батьків здобувачів освіти, а також сторонніх осіб, дозволяється з метою захисту прав здобувачів освіти, педагогічних та інших працівників закладу, реалізації ними прав, передбачених законодавством, а також задля здійснення громадського нагляду (контролю) за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, в тому числі виготовленої самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром та попереднього узгодження відповідних дій з керівником закладу освіти.

Допуск до закладу освіти батьків або осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю, за умови дотримання вимог, передбачених абзацом першим цього пункту, не потребує попереднього узгодження з керівником закладу освіти”.

Ця пропозиція була повністю врахована і викладена у п. 7 Постанови головного державного санітарного лікаря України від 23.04.2021 року №4 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» https://bit.ly/3t5c30B

Зауважуємо, що вхід дозволено за умов:

 - використання засобів індивідуального захисту;

 - проведення термометрії безконтактним термометром;

 - попереднього узгодження з керівником закладу освіти.

Важливо зазначити інший аспект цієї постанови, який важливий для закладів освіти: враховані пропозиції освітнього омбудсмена щодо розрахунку нормативів використання засобів захисту та дезінфекції відповідно до інструкції.

Певна проблема була у тім, що для проведення тендерів на закупівлю засобів захисту та дезінфекції потрібні обрахунки кількості. Такі обрахунки тепер можна робити, спираючись на затверджену інструкцію до використання, яка є у кожного засобу, що включений у відповідний перелік, затверджений МОЗ.

Пункт 21 Постанови: “Санітарно-дезінфекційний режим у закладі освіти у період карантину організовується відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України 25 вересня 2020 року № 2205, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 року за № 1111/35394. Розрахунок необхідної кількості дезінфекційного засобу здійснюється відповідно до інструкції щодо використання засобу”.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України