Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 200

Саме це питання турбує та активно обговорюється мешканцями нашої громади. Тож давайте спробуємо розібратися в проблематиці, щоб відкинути пліткову складову і знайти, у чому ж криються реальні проблеми в роботі новоствореної комунальної установи на базі збудованого в 70-х роках басейну.

Для початку відокремимо питання коронавірусу та всіх обмежень щодо відвідування (згідно тимчасових рекомендацій МОЗ (постанова головного державного санітарного лікаря №28 від 26.06.2020) із розрахунку 2 людини на одну доріжку для плавання довжиною 25 метрів у басейні "Дельфін" маємо 6 доріжок), відповідно за робочий день з 10.00 до 20.00, тобто 10 сеансів, басейн максимально може прийняти 120 чоловік і це в період карантину - зафіксуємо цю цифру вона нам ще знадобиться.

Наступний аспект, який вплинув на резонансність ситуації з басейном в нашій громаді, - це технічний стан. Нагадаю, що організовані дитячі колективи не відвідують басейн, так як занепокоєння в руйнуванні зовнішніх огороджуючих конструкцій та прогину підвісної стелі над чашою басейну (що абссолютно логічно, адже у приміщенні басейну відсутня вентиляція (!)) може розвіяти лише експертна оцінка технічного стану із відповідним висновком: чи безпечно буде проводити час, насолоджуючись плаванням.

Наступна проблема може бути пов'язана як із двома вищезгаданими, так і з ціновою політикою та доступністю даного закладу для мешканців громади - фінансовий стан новоствореної комунальної установи.

Спортивно-оздоровчий комплекс "Дельфін" потребує приблизно 1,3 мільйони гривень з міського бюджету (кошти в бюджет вже закладені) і це лише поточні затрати (зарплати, вартість опалення, реагенти), сюди не включено ремонт стелі та зовнішніх стін.

Дохідна частина ж установи дуже "скромна" - 15-20 тисяч гривень на місяць. Із цих цифр виходить, що за день, навіть в період карантину, басейн відвідує до 15 осіб, тобто завантаженість жалюгідна, у порівнянні із тим, скільки дозволено приймати відвідувачів в період карантину. Вартість відвідування не мотивує мешканців громади відвідувати "Дельфін".

Тобто, невже знову замкнуте коло з якого немає виходу?

Спробуємо згадати нелегку долю, яка спіткала наш "Дельфін", та за яких саме обставин басейн став комунальним, і, відповідно, його утримання повністю лягло на бюджет новоствореної громади.

Збудований басейн був у 70-х роках минулого століття та знаходився на балансі Південно-Західної залізниці. Тільки з 2002-го року будівля басейну прийнята на баланс міської ради, яка за відсутності коштів для функціонування басейну його консервує.

З 2013-го будівлю орендує "Медіа-Арсенал", відновлює функціонування басейну за сприяння тодішнього міського голови, проте, у зв'язку з високою ціною палива, уже в кінці літа 2014-го басейн перестає працювати.

У 2015-му орендарем виступає "ПЛАНЕТА СПОРТ", що інвестує значні кошти та басейн знову відновлює своє функціонування. З 2019 року починаються проблеми з виплатою заробітної платні працівникам басейну - керівництво апелювало нерентабельністю закладу.

У травні 2020 року договір оренди розривається в односторонньому порядку рішенням 45-ї сесії Козятинської міської ради. Мотив: невиконання умов договору оренди. До речі, орендар з цього приводу подав до суду за відшкодування коштів свого майна, яке експлуатується уже після розірвання договору оренди і по цей час, на суму близько 500 тис. гривень.

 

Підсумувавши все, ситуація виглядає так: ми маємо значні видатки з бюджету, утримуємо басейн у невідомо-якому технічному стані, щоб за особисті кошти в ньому оздоровились лише 8-15 осіб на добу.

Отже, для побудови правильної стратегії в прийнятті рішення з приводу подальшого розвитку басейну ключовим моментом є експертний висновок щодо технічного стану із визнанням його безпечним для відвідування або ж ні, далі вирішення в юридичній площині з колишнім орендарем питань стану обладнання і його подальшої експлуатації.

Якщо басейн аварійний - складання кошторису на ремонт та визначення підрядника, якщо безпечний - максимальне використання всіх можливостей комунальної установи, для якомога ширшого охоплення жителів нашої та сусідніх громад в оздоровленні та розвитку водних видів спорту, популяризація та приймання різного рівня спортивних змагань в "Дельфіні".

 

БАСЕЙНУ В КОЗЯТИНІ БУТИ!

 

P.S. У каруселі знайдете фото сучасного стану басейну "Дельфін" та його покрівлі

Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Басейну в Козятині бути?!!
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України