Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 4

27 липня відзначає світлий 100 літній Ювілей неординарна козятинчанка Олександра Олексіївна Грушко. На долю уродженки сусіднього села Махаринці, яка зростала у багатодітній родині, за такий поважний вік випало чимало випробувань, знущань, труднощів та й були й радощі. Найцінніше – це те, що Господь дав можливість вижити в період голодомору і під час II-ї світової війни в період гітлерівської окупації рідної неньки України у концентраційному таборі «Освенцим». Усе поборола, подолала і вистояла. Підсумовуючи своє життя, може гордо зазначити, що прожила його з користю для людей, суспільства і з вдячністю Всевишньому.

Війна застала юну 18 — річнурічну дівчину у м. Дніпропетровську, куди поїхала в гості до сестри, але та вже встигла евакуюватись. Молода кипуча кров, імпульсивність, жага до волі та відчуття справедливості, привели дівчину разом з іншими молодими людьми до участі в антифашистському спротиві, за що і поплатилася. Була затримана під час розклеювання підпільних листівок. А потім допити, катування й концентраційні табори, спочатку Майданек, а з 12 жовтня 1942 р. переправлена до Освенцима – Бжезинки ( концтабір Аушвиць- Біркенау ) на території Польщі. Довелось виживати в антилюдських і навіть далеко не в тваринних умовах. Під табірним № 22392 бранки потужної гітлерівської машини з використання, переробленню та знищенню людства.

Але навіть в тих жахливих умовах декому пощастило вижити, тому що і в цій жорстокій м’ясорубці люди намагалися зберегти людські якості та подобу. Наша землячка – в’язень захворіла незабаром на тиф. За наказом її взимку у грудні викинули з барака у двір. Підібрала лікарка чешка Енна і виходила хвору дівчину. На ноги поставила росіянка Ганна Тринда- Шульміна. Іншій українці не пощастило, бо їй ще живій, викинутій на смітник, пацюки обгризли ноги та виїли очі, потім рештки спалили у крематорії. Тим попелом в’язні здобрювали навколишні поля.

Після одужання Олександру порекомендували лікарі Любов Федорівна Алпатова та чешка Енна, як досвідченого фахівця – медсестру, в барак по догляду замаленькими дітьми. Олександра ще до війни закінчила курси медичних сестер, які функціонували при школі №1 ім. Тараса Шевченка. То було жахливе випробування, яке закарбувалося у пам’яті трагічними поетичними строфами у віршах, в тому числі під назвою «Хліб». Авторськими римами колишня бранка розповідає про трагічну долю хлопчика, який за хлібину від фашиста, заради його розваги чи дослідів, згодився залізти у казан з крижаною водою, щоб поділитися шматочками ласого хліба з іншими голодними малолітніми в’язнями, та серце маляти – відчайдухи не витримало. Важко загоїти фізичні, і душевні рани від пережитого. Після звільнення нашими військами у січні 1945 р. концентраційного табору, залишилася помічницею при військовій частині, що подарувала волю. В рідному місті тривалий час і зразково займалася торгівлею, була завідувачкою магазину № 12. Згодом знову була поруч з дітьми, працювала у буфеті ЗОШ № 2 (сьогодні Комунальний заклад «Ліцей №2 Козятинської міської ради Вінницької області»). Віддавала усю себе улюбленій справі. Сьогодні Олександра Олексіївна радо зустрічає рідних, близьких і просто знайомих людей, ділиться приємними миттєвостями минувшини, й на прохання гостей, трагічними спогадами свого життя. Насичене на різноманітні події воно зробило Олександру Олексіївну Грушко героїнею багатьох публікацій, статей, радіоефірів, відеорепортажів і журналістських зустрічей.

Організовували зустріч з непересічною і непереможною козятинчанкою працівники Музею історії міста Козятин на базі школи, де працювала у свій час нескорена жінка нашої оповіді. У 2018 р. вийшла з друку книга, підготовлена каналом «Інтер» «Люди Перемоги! Наш полк», куди ввійшла і розповідь про складну і неповторну долю нескореної нашої землячки. Цю книгу ювілярка передала до фондів КЗ «Музей історії міста Козятин» Козятинської міської ради. В нашому закладі можна з нею познайомитися. Побажаємо шанованій нашій мужній Ювілярці з нагоди 100-літнього Ювілею сил, наснаги, тепла, комфорту й Божої помочі. Хай береже її та близьких Господь.

З Золотим Ювілеєм Вас, Олександро Олексіївно!

Директор КЗ «Музей історії міста Козятин» Лілія Макаревич

27 липня відзначає світлий 100 літній Ювілей неординарна козятинчанка Олександра Олексіївна Грушко
27 липня відзначає світлий 100 літній Ювілей неординарна козятинчанка Олександра Олексіївна Грушко
27 липня відзначає світлий 100 літній Ювілей неординарна козятинчанка Олександра Олексіївна Грушко
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України