Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 7

18 квітня щороку відзначається Міжнародний день пам'яток і визначних місць, спрямований на  обізнанність громадськості з різноманіттям культурної спадщини,  її збереження  для майбутніх поколінь.В Україні цей день має назву «День пам'яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня.

Визначні історичні місця мають бути об'єктами особливої турботи з метою охорони їхньої цілісності й забезпечення умов їх сучасного використання, упорядкування та виявлення значущості.

В  Козятині такою пам’яткою можна вважати приміщення  Музею історії міста, хоча воно не занесене до реєстру пам’яток  місцевого чи державного значення.  А варто було б.

 За версією старожилів, що проживали по вулиці  Карла Лібкнехта (на початку 20 ст. Поштова), а з 17 жовтня 1991 р. вулиця Грушевського, в даному приміщенні, яке, приблизно, побудоване   на початку 20 ст. ,розміщалася земська  пошта, а у дворі знаходились конюшні ( свідчення Ольги, яка проживала в будинку у дворі музею, що був побудований у 1960-х  роках на місці конюшні).  Основа будинку сучасного музею  дерев’яна, побудований  в зруб. Нещодавно в приміщенні міняли вікна, то виявилось, що навіть сучасною «болгаркою» не можливо було розрізати одну із  балок, яка   заважала демонтувати старе вікно.

Побудоване приміщення вказано в «Історії Козятина» у  машинописному виданні (передана до музею директором школи №1 Раїсою Петрівною Юр-Кирилюк), як земська пошта, про що значиться у «Списку населених місць Київської губернії… » за 1900 р..  Історію міста і  спогади  зібрано слідопитами  школи № 2 у 1967 р. Там значиться, на той час  у спогадах  старожила Арона Букшпана  ( вул. Воровського №7), що  в містечку була земська пошта і залізнична на вокзалі Побудоване приміщення, приблизно, на початку 20 ст. Зі слів уродженців міста Києва Гуліна Євгена Захаровича, 1932 р.н. та Ошкадєрєвої Нінель Захарівни 1938 р.н., Волонсєвича Анатолія Владиславовича 1937 р. н., які проживали напроти пошти у бабусі  Волонсєвич Ванди (1909-1986) в Козятині  по вул. Поштовій в давнину, а  за радянської влади і під час 2-ї світової війни вулиця Лібкнехта., з 1991- Грушевського.

Додають свої спогади про приміщення пошти і телеграфу кияни Давидюк Геннадій Дмитрович 1935 р. н. та Олександр Дмитрович, які проживали у приміщенні пошти. Їх батько Дмитро Петрович Давидюк був заступником начальника пошти, а начальником був Дуб, у якого в цьому приміщенні теж  була квартира. В роки нацистської окупації тут теж розміщалася пошта і зв'язок, але німці приміщення пошти обгородили. У дворі був гараж для авто. Під час визволення міста від фашистської окупації у грудні 1943 р. в одну із  квартир приміщення пошти  що влучив снаряд. Довелось відбудовувати тим, що було під руками. В пам’яті залишилась згадка про те, як на подвір’ї були конюшні, навіс для сіна тобто сіновал,  троє коней  обслуговували район. Акумуляторна знаходилась біля торця будинку у підвалі, де зараз у цьому примізщенні районний архів. Там навіть був окремий вхід з ганком. У приміщенні, де  нещодавно розміщався державний нотаріус був телеграф і телефонний зв'язок.

Криниця у дворі дуже давня. В довоєнний період була з дерева. Бетонні круги розмістив і почистив її мешканець в 1960-их роках Островський Іван, який побудував у дворі на місці конюшні невеличкий будиночок. Проживав разом з дружиною Ольгою, які завжди доглядали, щоб подвір’я було чисте і криниця доглянута.

Після будівництва укрпошти  в приміщеннях розміщалися різні державні установи, зокрема, державний нотаріус, районний та трудовий арїхіви, інвентарбюро, домоуправління, РАГС, таможня, відділи сім’ї та молоді, відділ культури. У  2004 році з ініціативи міського голови Олександра Гвелесіані  за підтримки  депутатського корпусу,  урочисто відкрито  на 130-у річницю з часу присвоєння Козятину статусу містечка, 10 липня Музей історії міста Козятин . Впродовж 20 років   заклад культури  має  6 виставкових залів, хоча і невеличких за розміром, але достатньо насичених, на думку фахівців з області,   пам’ятками історії, побуту та культури  залізничників.

Прошу доповнити мою розповідь іншими спогадами старожилів нашого міста, фотодокументами.

Ласкаво просимо до співпраці.

Реєстр пам’яток України.

https://web.archive.org/web/20150516210657/http://mincult.kmu.gov.ua/min...

Записала  директор Музею історії міста Лілія Макаревич

18 квітня відзначається Міжнародний день пам'яток і визначних місць
18 квітня відзначається Міжнародний день пам'яток і визначних місць
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України