Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 2

У  Національній службі здоров'я України нагадали, що це за хвороба та які послуги з цим захворюванням можна отримати у сімейного лікаря.

Діабет – це захворювання, одним із симптомів якого є високий рівень цукру в крові. Дуже важливо виявити захворювання якомога раніше: якщо його не лікувати, воно прогресуватиме і може призвести до інвалідизації.

Для пацієнта найперший порадник у профілактиці та діагностиці діабету - сімейний лікар.

Саме лікар первинної ланки надасть фахову консультацію, як запобігти виникненню діабету. Зважаючи на стан здоров’я пацієнта, фактори ризику та спадковість, він випише електронне направлення на проведення досліджень або на консультацію до лікарів-спеціалістів, зокрема, ендокринолога.

На рівні первинної меддопомоги, можна отримати такі послуги, спрямовані на профілактику, діагностику та лікування діабету:

  • вимірювання рівня цукру в крові;
  • регулярне вимірювання артеріального тиску;
  • оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
  • вимірювання індексу маси тіла;
  • аналіз на загальний холестерин;
  • консультація щодо здорового способу життя;
  • направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів;
  • призначення ліків з програми «Доступні ліки» при діабеті ІІ типу;
  • виписування рецепту на інсулін за призначеним ендокринологом планом лікування.

Регулярний прийом ліків - важлива складова терапії для пацієнтів з цукровим діабетом.

Для пацієнтів з цукровим діабетом, що приймають таблетовану терапію до програми реімбурсації  “Доступні ліки” включено  53 торгові назви лікарських засобів для лікування діабету 2 типу, з них 23 - безоплатні, 30 – з доплатою. Детальніше тут: https://cutt.ly/kwTrduhp.

Для пацієнтів з цукровим діабетом,  які потребують інсулінотерапії до Переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації включено 45 торгових назв препаратів інсуліну Детальніше тут: https://cutt.ly/BwhFSukp.

Також для пацієнтів з діабетом І типу до програми реімбурсації включені 23 назви тест-смужок визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра: https://cutt.ly/HwYkcGxD.

 Знайти найближчий медзаклад або аптеку, яка має договір з НСЗУ, можна зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України