Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 89

У порядку денному чергового засідання виконавчого комітету міської ради значилося понад три десятка питань. Однак найдовше та найгарячіше обговорювали із висловленням різнополярних думок перших два питання – про коригування та встановлення тарифу на теплову енергію, що виробляється і постачається бюджетним установам, організаціям та підприємствам міста Козятин та Козятинської громади.

Мова йде про звернення двох теплопостачальників, договори на послуги із якими завершуються 31 грудня, отже, учасникам засідання необхідно було вирішити долю продовження договорів до завершення нинішнього опалювального сезону. Один постачальник тепла – ТОВ «Вінниця-облтеплоенерго», що подає теплову енергію міським котельням. Інший – ТОВ «Теплова компанія 1991» з села Кордишівка. Тарифи, запропоновані теплопостачальниками – прийнятні, тим більше, що постачальник тепла міським комунальним закладам власними розрахунками довів доцільність зменшення тарифу на 68 гривень за Гкал (або на 3,03% від затвердженого на початку опалювального сезону).

Однак саме ці розрахунки і викликали активну дискусію. Справа у тому, що у пояснення власних тарифів теплопостачальник ТОВ «Вінниця-облтеплоенерго» заклав у якості палива «лушпиння», від наслідків спалення якого потерпає місто останніх декілька років. Чад, важке повітря, яким важко дихати, сморід біля самих котелень від вологого палива незрозумілого походження, що розтікається брудною болотяною масою по подвір’ях будинків та по вулицях Козятина – ця картина кошмарить місто занадто довго. Як зауважив заступник міського голови - начальник управління ЖКГ Андрій Корнійчук, екологічний висновок від 2017 року про прийнятний (!) стан повітря у Козятині, який очевидно є хибним, направлений на експертизу до Вінницьких екологічних експертів із аналізом усіх умов. До того ж, продовжив Андрій Олександрович, стан котелень, що орендує те ж підприємство у міської громади, просто жахливий – розруха, запустіння, вибиті шибки у віконницях та поламані двері. Отже, дозволити теплопостачальнику продовжувати спалювати явно шкідливе паливо у жахливих умовах є хибним рішенням. Нюанс же співпраці із теплопостачальником у тому, що лише у рішенні виконавчого комітету про тарифи зазначений вид палива. У договорі про постачання теплової енергії про це – жодного слова! Тобто ухваливши рішення, виконком таким чином дасть добро на продовження використання у якості палива лушпиння. Про це і зазначила міський голова Тетяна Єрмолаєва, підкресливши, що за таке рішення вона точно не голосуватиме.

Питання актуальне, болюче, а тому висловилися під час його обговорення майже усі члени виконкому. Говорили про шляхи зобов’язання теплопостачальника встановити золоуловлювачі на труби котелень, при тому, що це технологічне обладнання є поки що єдиним вирішенням проблеми забруднення повітря. Намагалися знайти способи зобов’язання теплопостачальника змінити паливо, адже найактуальнішим питанням у Козятині є поліпшення екологічної ситуації у місті. Так, завідувач Козятинського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Леонід Ящук підкреслив, що є два види палива – екологічне і неекологічне. Другий вид палива для отримання теплової енергії також дозволений, але, згідно нормативним санітарним документам, його спалювання повинно відбуватися виключно за межами міста, позаяк при його згоранні у повітря викидаються у рази збільшені дози шкідливих речовин, серед яких сірка, двуокис вуглецю тощо.

На противагу сказаному, директор комунального підприємства «Добробут» Козятинської міської ради Ігор Лівшиць, безапеляційно ствердив, що представлений теплопостачальниками розрахунок тарифу є «майже ідеальним» (цитата), адже задеклароване його зменшення, отже явна економія коштів міського бюджету, у тому числі і для опалення освітніх закладів – найбільших користувачів теплової енергії міста.

Разом із тим, учасники засідання сходилися на тій думці, що посеред опалювального сезону змінювати умови опалення, що загрожує припиненням постачання тепла, просто неможливо. Шкода, але про зміну палива треба було говорити із теплопостачальником восени минулого року, коли розпочинався опалювальний сезон. Міська рада минулого скликання абсолютно впевнено закрила на це очі, втім, як і робила це протягом декількох останніх років (теплопостачальник ТОВ «Вінниця-обленерго» зайшов на ринок послуг Козятина у 2016 році). Наразі ж, коли постачальник теплової енергії вже завантажив склади саме цим паливом і має наміри із ним же і завершити нинішній опалювальний сезон, зміни неможливі.

 

Після майже півторагодинного обговорення складне рішення все ж таки ухвалили критично малою кількістю кворуму – 8 голосів «За» при 14 присутніх членів виконкому.

Правда, протокольно внесли вимогу зобов’язати теплопостачальника привести у належний стан котельні, що підприємство орендує у міської громади, та розрахувати тарифи на інші можливі види палива (дрова, пелети) для наступного опалювального сезону.

- Ми консолідуємо у окремому документі для теплопостачальника усі озвучені сьогодні умови використання майна котелень, у тому числі із обов’язковим встановленням огорожі біля котелень, накриттів місць зберігання палива тощо, - підсумувала міський голова Тетяна Єрмолаєва. – Разом із тим, наступного опалювального сезону ми точно будемо змінювати паливо, можливо, це буде і газ. Щоб визначити це напевне, маємо час для економічних розрахунків та прийняття остаточного рішення.

У фокусі обговорення виконкому – теплопостачання
У фокусі обговорення виконкому – теплопостачання
У фокусі обговорення виконкому – теплопостачання
У фокусі обговорення виконкому – теплопостачання
У фокусі обговорення виконкому – теплопостачання
У фокусі обговорення виконкому – теплопостачання
У фокусі обговорення виконкому – теплопостачання
Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України