Перейти до головного меню Перейти до основного вмісту Перейти до нижнього колонтитула

Новини

Всього переглядів: 37

Як ви думаєте, чи може мати самовільно і добровільно відмовитися від дітей тільки тому, що не отримує на них соціальних виплат? А виявляється може… І вже так зробила.

Мова про 40-річну мешканку Чернігівської області, яку вітер подорожей та бажання нових пригод занесли до Козятина декілька років тому. Жінка, зауважте, покинувши вдома двох неповнолітніх дітей (одна дитина навчається у спецзакладі у зв’язку із хворобою, інша – виховується сусідами) приїхала до рідної сестри у Козятин (до слова, діти сестри також навчаються у спецзакладах і не живуть із матір’ю). По телефону жінка познайомилася із козятинчанином, з яким незабаром і почала спільно проживати. У 2016 році народилася у них перша дитина, а через чотири роки, у 2020-му, - ще одна. Радіти б молодим батькам та відчувати повноту щастя. Та не так сталося…

Чоловік, що став тепер батьком, не зміг забезпечити свою громадянську дружину і дітей не тільки фінансово, але й житлом. Справа у тому, що будинок, у якому проживає тепер чоловік, це будинок його матері, яка вже вісім років тому померла. Час спливав, але син не скористався можливістю оформлення спадщини і до цього часу. Тож народжених дітей, щоб зареєструвати та отримувати на них виплати, жінка мусила оформити на прізвище свого чернігівського чоловіка – колишнього за фактичним статусом, однак справжнього за документами. Та чернігівський «батько» у 2019 році помер у будинку престарілих і виплати припинилися, адже за місцем тимчасового проживання матері діти так і не були зареєстровані.

З цією проблемою і прийшло подружжя до служби у справах дітей Козятинської міської ради. Просили оформити виплати як малозабезпеченій родині, матері-одиначці – «батько» ж помер! Та коли дізналися, що подібні виплати з липня 2020 року припинені новим законодавством, відразу відмовилося від дітей! На пропозицію начальника служби у справах дітей Володимира Пахольчука оформити документи по втраті годувальника відповіли заперечне: «Це велика морока, бо ж документів багато збирати та ще й їхати у Чернігівську область».

Важко уявити ступінь безвідповідальності цих людей (батьками їх навіть із натяжкою не назвеш)! Щоб осягнути глибину їх черствості, зауважимо: менша дитина, якій щойно виповнилося вісім місяців, ще на грудному вигодовуванні, а матір спокійно і без тремтіння у голосі відмовилася від цієї крихітки.

Дякувати Богу, є на світі люди, для яких обійняти дитину – це велике щастя, хоча, на жаль, саме цього вони часто позбавлені обставинами життя, власного здоров’я чи долі. Бездітні сім'ї роками чекають свого шансу мати повноцінну родину, у якій лунатиме дитячий сміх.

- У описаній ситуації треба було діяти швидко та тільки на користь дітям, - прокоментував начальник служби у справах дітей Володимир Пахольчук. – Матір дівчаток нотаріально відмовилася від них, тому буквально того ж дня діти були передані у сім’ю, яка стоїть на нашому обліку опікунів. Молоді чоловік з дружиною мають увесь необхідний пакет документів, пройшли відповідні курси. Наразі діти почуваються добре.

 

Чудово, коли історія, яка розпочиналася жахливо, має добре завершення. Та надзвичайно прикро від усвідомлення того, що і горе-матері існують. Хто і де виховував їх?!

Банер - Президент України
Банер - Урядовий портал
Банер - ВР України
Банер - Урядова телефонна "Гаряча лінія"
Банер - Асоціація міст України