Новини

Всього переглядів: 13

 Секрети вибору свіжої городини:

  - Овочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд( не зморщені)

  - На овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин, вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, - це свідчить, що її надмірно зволожували. Якщо ж тріщини свіжі, купувати такій овоч не варто, тому що він швидко згниє.

  - Зелені корінці помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж будуть свідчити, що томати вже давненько перебувають на прилавку.

  - Перш, ніж купувати огірки, їх варто уважно роздивитися: якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, - свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч не буде смачним.

  - Вибираючи свіжій салат, пам’ятайте, що листя цього овочу не повинне мати гнилих вкраплень.

  Основні правила безпечного споживання ранній городини:

  - Перед споживанням овочі необхідно вимити під проточною водою ( не просто сполоснути, а саме добре вимити)

  - Цікаво, що кожен овоч потребує особливого «ставлення» до себе: наприклад, у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в холодній воді протягом двох годин.

  - Для «знешкодження» огірків та редьки, не зайвим буде обрізати їх кінчики.

  - З огірків і кабачків бажано також зчищати шкірку – саме в ній накопичується більша кількість нітратів.

  - Перед тим, як нарізати овочі для салату, потрібно позрізати всі тріщини й зіпсовані місця.

  - Для приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла краще зрізати.

  - В салат варто додати столову ложку лимонної кислоти, котра заблокує перетворення в організмі людини безпечних нітросполук на небезпечні під впливом нітробактерій, які містяться в овочах.

  - Залишки зелені не варто зберігати в холодильнику, адже нітрати перетворюються в нітрити , які ще небезпечніші для людини та можуть спровокувати токсичне отруєння.

  - Зменшити вміст нітратів приблизно на 80%, допоможе відварювання овочів. Умови і термін зберігання почищених овочів: при кімнатній температурі – 4-5годин, свіжо вичавлений сік зберігають не довше 1-2 годин.

 

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області